TARIMSAL İLAÇLAMADA DIŞA BAĞIMLILIĞA SON
Milyonlarca euro verilerek yurt dışından temin edilen tarımsal bir ilaç artık Türkiye’de de üretilmeye başlandı. Kuraklık nedeniyle zeytin yanıklarının da önüne geçen ilaç, artık düşük fiyatlarla temin edilebilecek.
Dünyada sadece birkaç güçlü ülkede bulunan ve Türkiye’nin ilk ve tek bitki özü üretim tesislerinin kurucusu olan, ilaç ham maddesi üreticisi Türk bilim insanı Faruk Durukan, Türkiye’de üretilmediği için yurt dışından yüksek maliyetlerle getirtilen bir tarım ilacını Balıkesir’in Edremit ilçesinde üretmeyi başararak, ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtardı. 12 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığı ve uluslar arası ödüllü zeytinyağları ile ünlü Edremit Körfezi’nin bu yıl kuraklık nedeniyle yaşadığı zeytin meyvesindeki güneş yanması ile zeytin zararlılarına karşı tam etki yapan tarımsal ilaç, artık Balıkesir’in Edremit ilçesindeki ‘Kale Natürel’ isimli ar-ge firmasında üretilebiliyor. Ar-ge firması sahibi Durukan, bu tarımsal ilacın ham maddesi olan ve Türkiye’de de rezervleri bolca bulunan ‘kaolin’ maddesi ile ilgili geçtiğimiz yıllarda, Balıkesir Üniversitesi ile ortaklaşa olarak bilimsel bir çalışma gerçekleştirmiş ve bu çalışma, bilimsel makale olarak ta yayınlanmıştı.
Bitkilerin güneş ışığından ve diğer tüm zararlılardan korunmasını sağlayan ‘Kaolin’ maddesi üzerinde Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu (EMYO) ile çalışmalar yürüten Faruk Durukan, ‘Kaolin’ maddesini, tarımsal ilaç elde edilebilecek değerlere taşıdı ve ilaç kullanıma hazır hale getirildi. Bitkiler üzerinde koruyucu etkisi bulunduğu dünya bilimi tarafından uzun yıllar önce onaylanan ve dünya tarımında güvenle kullanılan ‘Kaolin’ maddesi, sulandırarak zeytin ağaçları üzerinde uygulanıyor. Bu sayede ağaçlar, zeytin zararlılarına maruz kalmamakla birlikte güneş yanıklarından da etkilenmiyor.
Konuyla ilgili konuşan Faruk Durukan, meyve veren ve ilaç gerektiren tüm ağaçlarda gönül rahatlığıyla uygulanabilen tarımsal ilaçlı anlattı. Durukan, “Kaolin madeni ülkemizde büyük oranda Balıkesir ilimizde çıkmaktadır. Fakat ülkemizde kaolin işlemesi bu güne kadar 60 mikronun altına indirilemiyordu. Bu nedenle de tarım alanında kullanılamıyordu ve bu maddeyi yurt dışından yüksek fiyatlarla temin ediyorduk. Ayrıca pahalı olduğu için de ağaçlarımızda uygulaması çok olmuyordu. Şu anda biz kaolin maddesini dünya standartlarına uygun olarak 4-5 mikronlara kadar indirmeyi başardık. Ağaçlar üzerinde uygulamalar da yaptık. Biz bu madde ile ilgili 4-5 yıl önce Balıkesir Üniversitesi ile ortaklaşa olarak bir yüksek lisans çalışması gerçekleştirmiştik. Fakat seri üretime geçilmediği için kullanılamıyordu. Şu anda bu ilacın seri üretimi artık tesislerimizde yapılabilmektedir. Kaolin, yaz aylarında ağaçları güneşin zararlı ışınlarından koruyor ve ağacın daha az su kullanmasını sağlıyor. Yani bitkiler yaz aylarında, kış ayındaymış gibi su kullanacak. Ayrıca, özellikle zeytinde büyük problem olan zeytin sineği problemini ortadan kaldırıyor. Kaolin ile kaplanmış bir ağaca gelen zeytin sineğinin karnı yarılıyor ve ağaca zarar veremiyor. Bu ilaç, organik tarım şeklinde, yan etkisi hiç olmayan bir üründür. Kaolin zaten uzun yıllardır gelişmiş ülkeler tarafından işleniyor ve tarımsal ilaç haline getiriliyordu. Fakat ülkemizde 5 mikrona kadar indirilemediği için de kullanamıyorduk. Biz sadece bu ürünü kendimiz üretebilir hale geldik ve bu sayede de maliyeti çok aşağılara çektik. Artık bu ilacımız ile büyük bir ağacı 1 liranın daha da altında bir maliyet ile ilaçlayabiliyoruz. Ülkemize, bir çok tarım alanında kullanılabilecek bir ilacı kazandırmış olduk ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ABD’nin güney eyaletlerinde, Fransa, Alman Demokratik Cumhuriyeti, İngiltere ve Çekoslovakya ile birlikte Balıkesir, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Çanakkale ve Kütahya’da ‘Kaolin’ yatakları olduğu bilinirken, ‘Kaolin’in ayrıca, bikarbonat, kuartz gibi günümüzde organik tarımda kullanılan mineral maddeler olup, ruhsatlı bir preparat durumunda olduğu belirtiliyor. ‘Kaolin’in Türkiye’de elma, şeftali, üzüm, zeytin ve bazı sebze türlerinde zararlılara karşı kullanıldığı biliniyor.