İLK KURŞUN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN BAŞLANGICIDIR

172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından işgale karşı verilen mücadelenin ve ilk askeri kurşunun atılışının 100’üncü yılı Ayvalık’ta törenlerle kutlandı

29 Mayıs Çarşamba günü Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan törende, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi tarafından Ulu Önder Atatürk’ün huzuruna çelenk sunumu yapıldı.

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Garnizon Komutanı P. Albay Fevzi Koyuncu, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in yanı sıra gaziler ve vatandaşların katıldığı törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra İlçe Garnizon Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Ersoy Gezgin ve ardından Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin söz aldılar.

Başkan Ergin konuşmasında şunları söyledi: “100 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Milli Mücadele, silahlarını teslim etmeyerek işgale izin vermeyen 172. Alay askerleri ve ilk kurşunu atan Ali Çetinkaya’nın mücadelesiyle dimdik ayakta kalan bir ulusun yolunu açmıştır. Ne mutlu ki bu topraklar, işgale karşı direnişe tanıklık etmiştir.
Bu önemli günle gurur duyuyoruz. Milli Mücadele’nin ulus olma bilinci, millet olarak direnme kararlılığı ve Atatürk’ün yolunda ilerleyişin ilk adımı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.“

Konuşmanın ardından İstiklal İlkokulu Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu.
Daha sonra Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Mesut Ergin ve katılımcılar, Cunda Vapur İskelesi karşısındaki tarihi bir binada “Balıkesir’de Milli Mücadele” adlı fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
Serginin ardından Alibey Adası’na geçen protokol üyeleri ve beraberindekiler, Milli Mücadele döneminde düşmana ilk kurşunu sıkan Ali Çetinkaya’nın anıtı önünde yapılan törene de katıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu