
HAVRAN MANDALİNASI DALINDA KALDI
Balıkesir’in Havran ilçesinin temel ürünlerinden olan narenciye türünün ‘Çekirdeksiz Havran Mandalinası Piyasası’ durdu ve binlerce ton mandalina dalında kaldı.
Narenciye türleri arasında ülke çapında üne sahip olan ve yaklaşık 6 yıl öncesine kadar önemli ölçekte yurt dışına ihracatı gerçekleştirilen çekirdeksiz ve ince kabuklu Havran mandalinası bu yıl alıcı bulamadığı için kaderine terk edildi.
Sene boyunca büyük emekler sarf edilerek bakımları yapılan mandalina ağaçlarındaki binlerce ton ürün için alıcılar, üreticilere düşük fiyatlar teklif etmeye başlayınca, üreticiler de ne yapacağını şaşırdı.
Kaz Dağları’nın bitiş noktasında tropikal bir iklime sahip olan Havran ilçesinde vatandaşların çoğunluğu, asırlardır geçimini mandalina ve kivi üreterek sağlıyor. Bundan 6-7 yıl öncesine kadar iç pazar dahil çoğunlukla yurt dışına ihraç edilen meşhur Havran mandalinası, her geçen yıl talep düşüklüğü yaşarken, ihracatı da yıllardır yapılamıyor. Semt pazarlarında kilosu 1 buçuk ila 2 lira arasında olan mandalina Havran’da üreticilerden bu yıl 15 ila 20 kuruşa satın alınma çalışılıyor. İlçenin köklü mandalina üreticilerinden Selahattin Sütüven, açıklamada bulundu. Sene boyunca bakımlarını yaptığı tarlalarındaki mandalina ağaçlarında bu yıl ortalama 120 ton mandalina rekoltesi oluştuğunu ifade eden Sütüven, “Son 6-7 yıldır Havran mandalinası ihracatı durdu. İç pazarda geçtiğimiz yıla kadar az da olsa talep oluyordu. Fakat bu yılki mahsulümüze 15-20 lira gibi komik bir kilo fiyatı veriyor alıcılar. Ben bu fiyat ile ürünümü verirsem binlerce lira zarar edeceğim. Sene boyunca bu ağaçlarımıza bakım yapıyoruz. Tarlaları sürüyor, ilaçlama, budama yapıyoruz. Emeğimizin karşılığı zarar etmek olmamalı. Son yıllarda her hasatta üreticiler kamyonlarıyla mandalinaları derelere döküyor. Ama sesimizi duyuramıyoruz. Ben ağaçlarımı söküp başka bir meyve dikmeyi düşünüyorum. Eskiden olduğu gibi Havran mandalinasının ihraç edilmesini veya hiç yoktan iç pazarda hak ettiği fiyatlar ile bizden alınıp satılmasını istiyoruz” dedi.
Havran Ziraat Odası Başkanı Adet Yakut ise, mandalina ihracatının durmasından ve iç pazarda ürün bolluğu olmasından dolayı Havran mandalinasının ilgi görmediğini ifade ederek, “Ülkemizin ünlü Havran mandalinası eskiden olduğu gibi ilgi görmüyor. Ürünümüz hep aynı kalitede. İnce kabuklu, tatlı ve çekirdeksiz. Ama yıllardır ihracat yapılamıyor. İç pazarda da tahmin ettiğimiz kadarıyla mandalina rekoltesi fazla ve haliyle fiyat düşüyor. Durum böyle olunca da çiftçimizin ürünleri düşük fiyatla alınmak isteniyor” dedi.
Edremit Körfezi’nde yaklaşık 240 bin adet mandalina ağacı bulunurken, son yıllarda ortalama 500 bin ton mandalina üretimi gerçekleşiyor.