Güreşçi develer antrenman güreşleri yaptı
Burhaniye Belediyesi Güreş Arenası’nda düzenlenen törenle, 75 deve dualar eşliğinde havut giydi ve antrenman güreşleri gerçekleştirildi.
Önümüzdeki hafta Edremit Körfezi’nde başlayacak olan deve güreşleri öncesinde, Burhaniye Deveciler Derneği tarafından organize edilen “Havut giydirme” törenine Burhaniye, Ayvalık, Edremit gibi ilçelerden 75 tülü güreş devesi katıldı. Dualar ve pilav hayrının da yapıldığı havut giyme töreninde, seyyar satıcılar da deve sucuğu sattı. Belediye Başkanı Necdet Uysal’ın da katıldığı etkinliğe yüzlerce vatandaş katılım gösterdi.
Havut giydirme törenine üç devesi ile katıl Edremitli deveci Enis Isparta, yaptığı açıklamada, “Havut develerin semeri aslında. Ama bunlar özellikle kışın hörgücün yağ olması dolayı hem üşümesini engeller, donmasını engeller hem de hayvanların güreş esnasında birbirine zarar vermesini engeller. Deve güreşi tabi ki Orta Asya’ya kadar dayanır. Yörükler özellikle göçebe zamanında bu develer, çok kullanmışlar. Bu bölgedeki özelliği de zeytinlerin özellikle katar şeklinde develerle taşınmasıdır, zeytin çuvallarının taşınması, zeytin işçiliğinde kullanılması gibi çeşitli işlerde kullanmışlar. Güreş develeri özel bir deve. Güreş develeri boz maya ve çift hörgüçlü buhurdan olur. Baba çift hörgüçlü buhur anne boz maya. Güreş develerinin genel yapısı bu. Tülü de diyorlar buna. Güreş develerinin özelliği bu dönemde kızgın olmaları. Tabi bu hormonel bir olay. Bu esnada da kendileriyle güreşmeleri. Yani üstünlük sağlama savaşı bir yerde. Bu gelenek de çok uzun yıllara dayanan bir Türk kültürü. Bu bölgede de bunu devam ettiriyoruz Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi olarak üzere. Bu bir sevgi işi, bu bir gelenek işi, görenek işi. Ailelerden gelen bir görenek bu yörük kültürünü devam ettirmeye çalışıyoruz.”
Burhaniye Deveciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tunay Yanbakan ise, yaptığı açıklamada, develere havut hayrı düzenlediklerini belirterek şöyle konuştu; “Havut giydirme dediğimiz üzerlerindeki havutları koyuyoruz ve develerimizi güreşlere hazırlıyoruz. Artık bu haftadan sonra Çanakkale Bölgesinden Antalya bölgesine kadar illerimizde ve ilçelerimizde deve güreşleri sezonu başlamış oluyor. Deve sevgisi insanın bir çocuğunu nasıl seviyorsa deve sahipleri ve devecilerin yanınada çalışan emek veren arkadaşlarımız onları çocukları gibi seviyorlar.”
Deve güreşi yapılırken hayvanları kavga ettirmediklerine de dikkat çeken Yanbakan, “Develer güreş esnasında ön kollarını, ön ayaklarını kullanarak güreş yapıyorlar. Biz deve güreşi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal ise, konuşmasında, “Her branşta kendine göre adetleri gelenekleri var. Bu da deveciliğin Ege bölgesinde çok yaygın olan deve güreşlerinin Burhaniye’mizde 50- 60 tane deve olduğunu öğrendim. Deve güreşiyle uğraşan bu işi seven çok insanlarımız var. insanlarımızın ilgi ve alakasından dolayı biz de idareciler olarak elimizden gelen yardımı sağlamaya çalışıyoruz. Havut giyme törenleri genç develerin, yavru devecilerin güreşir hale gelmesi konusundaki bir geçiş noktası oluyor” diye konuştu.
Burhaniye Deve Güreşi Arenasında gerçekleşen törende develer davul zurna eşliğinde sahipleri tarafından antrenman niteliğinde güreştirildi. Havanın da güzel olması dolayısıyla vatandaşlar havut girdirme törenine yoğun ilgi gösterdi. Nefeslerin tutularak izlendiği güreşlerde, bazı develer rakiplerinden kaçtı, bazıları da sahadaki insan kalabalığından ürkerek arenayı terk etti. Rakiplerini sınayan güreşçi develer, geleneksel güreşlerin yapılacağı güne kadar özel antrenmanlı şekilde bekletiliyor.