GENÇLER DOĞAL BİTKİLER İLE BOYAMAYI ÖĞRENİYOR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve GENÇDES projesi kapsamında yapılan “Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel Boyamanın Gençlerle Geleceğe Aktarılması” projesinde ilk aşama olan doğal boyamada kullanılacak bitkiler, Balıkesir Üniversitesi Altınoluk MYO’da öğrenim gören ve projede yer alan öğrencilerle birlikte Kazdağları’ndan toplanmaya başladı.

Yürütücülüğünü Altınoluk MYO Müdürü, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selami Selvi’nin yaptığı projede şu ana kadar hem boyar madde içeren hem de tıbbi değeri bulunan; Muhabbet çiçeği, Kantaron, Defne, Kızılçam, Morkekik, Meşe mazısı, Kekik, Hayıt, Çaltı, Çitlembik türleri toplanmış ve laboratuvar ortamında kurutulmaya bırakıldı. Doç. Dr. Selami Selvi, Türk kültüründe köklü bir geleneğe sahip olan bitkisel boyamacılığın, zamanla sentetik boyar maddelerle rekabet edemediğini belirterek günümüzde unutulmaya yüz tutmaya başladığına değindi.

Selvi “Bu proje ile Kazdağları’nın eteklerinde yer alan Yüksekokulumuzda eğitim gören öğrencilerimize, bu dağlardan topladıkları tıbbi bitkilerle geleneksel boyama yöntemlerinin öğretilmesi ve proje sonunda almış oldukları eğitimleri gittikleri yerlerde de sürdürülebilir hale getirebileceklerini ifade ediyoruz. Ayrıca; tıbbi bitkilerden elde edilecek boyar maddelerin yün ipliklerle boyanmasından sonra örgü ile oluşturulacak banyo liflerinin, antiseptik ve antibakteriyel etkilerinden dolayı ciltteki yaralara da iyi geleceğine değinerek, cilt sağlığı açısından da faydalı oluyor”dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu