EDREMİT’TE “ULUSLARARASI AENEAS ROTASI ÇALIŞTAYI” BAŞLADI

Edremit ilçesinde yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Antandros Antik Kenti’nden çıkıp Akdeniz kıyılarını dolaşarak İtalya’ya giden Aeneas’ın rotasının dünya turizmine kazandırılması amacıyla düzenlenen “Uluslararası Aeneas’ın Rotası Projesi Çalıştayı” çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı ile başladı.

Edremit Kaymakamlığı, Edremit Belediye Başkanlığı ve Antandros Derneği’nin iş birliğinde düzenlenen Aeneas Rotası Çalıştayı başladı. Antandros Antik Kenti’nin mitolojik öyküleriyle Aeneas’ın Antandros’tan  5 ülkede 21 liman kentine uğrayarak İtalya’ya uzanan öyküsü dünya turizmine kazandırılması amacıyla düzenlenen çalıştayın  ilk gününde Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ziyareti ve Altınoluk Mahallesi’nde Antandros Kültür parkı açılışı yapıldı.

Kaymakamlık ve Belediye ziyaret edildi

Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Aldulletif Ghedira, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi icra Direktörü Mustafa Tan, Arnavutluk’un eski Roma Büyükelçisi Arkeolog Prof. Dr. Neritan Ceka, Arkelog Prof. Dr. Massioma Fresca, Aeneas Rotası belgeselini çeken İtalyan yönetmen Alberto Perugia, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba’nında aralarında bulunduğu grup Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ve ardından Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı’yı ziyaret ettiler. Kaymakam Sırmalı ve Belediye Başkanı Kamil Saka, konuklara ilçe ile ilgili bilgiler verdi. Belediye Başkanı Kamil Saka, Aeneas Rotası’nın yeni bir kültür ve turizm rotası olarak ilçenin uluslararası alanda tanınırlığına önemli katkılar sağlayacağını belirterek  “Aeneas Rotası aynı zamanda zeytini de içermektedir. Üç gün sürecek olan çalışltayımızda 4 ülkeden belediye başkanları, büyükelçiler, arkeologlar ve turizmciler ile konuşacağız. Aeneas efsanesinin 4 ülkeden 21 limanı kapsayan rotasını 2 antik gemiyle yeniden yapmayı düşünüyoruz” dedi. Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ‘da Aeneas Rotası projesinin Edremit’in tanıtımı açısından önem taşıdığını belirterek “Sizleri Homeros’un İlyada’sını yazdığı İda Dağı’nın eteklerine, Edremit’te sizleri konuk etmekten mutluluk duyuyoruz. Bu çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Heyet ardından CHP Edremit İlçe Başkanlığı’nı da ziyaret edip Altınoluk Mahallesi’ne geçti.

Antandros Kültür Parkı ve Aeneas Yürüyüş Yolları (Misya Yolları) açıldı

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, ile Edremit’te ki daire müdürlerinin de katıldığı Altınoluk Mahallesi’nde ilk önce Antandros Antik Kenti’ni ve Aeneas’ı anlatan Antandros Kültür Parkı’nın ve park içerisinden yer alan kurttan sit emen Romüs ve Romülüs heykellerinin açılışı yapıldı.

Ardından Altınoluk köy meydanında Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, çalıştaya katılmak üzere farklı ülkelerden gelen konuklarla ve vatandaşların katılımıyla “Aeneas Yürüyüş Yolu (Misya Yolları)”nun açılışı gerçekleştirilip, keşkek, nohut ve pilavdan oluşan yöresel yemekler ikram edildi.

Andros’u anlatan sergiler açıldı

Özdemir Yemenicioğlu’nun “Antik Sikke Yorumları” ve Firdevs Sayılan’ın “Antandros Gün Işığına Çıkıyor” isimli fotoğraf sergisi açıldı. Tüm konuklarla birlikte Antandros Antik Kenti’nin ziyaret edilmesi ile ilk günün programı sona erdi. Aeneas Rotası Çalıştayı’nın ikinci gününde Güre Mahallesi’nde ki Adrina Otel’de Aeneas’ın Rotası Projesi sunumu, dünyanın ilk güzellik yarışması “Paris’in Seçimi” gösterisi ve antik menü sunumu yapılacak

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu