Edremit’te Türk-Yunan ezgileri

Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinliklerinin açılış konserinde Türk ve Yunan ezgilerini yorumlayarak Rembetiko müziğini yaşatan ‘Tatavla Keyfi’ Grubu sahne aldı.

Edremit Belediyesi’nin Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen açılış konserinde İstanbul’un eski şarkılarını Yunan çalgılarıyla yeniden yorumlayan ve Rembetiko müziğini yaşatan ‘Tatavla Keyfi’ isimli müzik grubu, Edremit Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde müzik tutkunlarıyla buluştu. Konser öncesinde Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongre Başkanı Gudrun Mosler Törnström2ün videolu mesajı yayınlandı.

4 günlük etkinlikler kapsamında ilçede bulunan Yunanistan’ın Midilli Belediye Başkan Yardımcısı Taksiarhis Veros ve Girit-Hanya Belediye Başkan Yardımcısı Eleftheria Alifieraki yaptıkları konuşmalarda Türk-Yunan dostluk mesajları verdiler. Girit-Hanya Belediye Başkan Yardımcısı Eleftheria Alifieraki, “Öncelikle burada temsil ettiğim şehir olan Hanya’yı size biraz anlatmak isterim. Hanya, Hanya eyaletinin başkenti ve aynı zamanda kurumsal, ekonomik, ticari faaliyetler ve ulaşım açısından merkezidir. Birçok uygarlığın kesiştiği Hanya şehri köklü bir tarihe, doğal güzelliğe, eşsiz mimariye ve zengin kültüre sahiptir. Uzun zamandır ayakta duran ve halk ile turistlerin ilgisini çeken Mısır uygarlığından kalma deniz fenerinin bulunduğu Venedik limanı, şehrimizin en gözde yerlerinden biri olarak ana karakterini belirtmektedir. Ana ilkemiz vatandaşlarımızı önemli yerel konularda bilinçlendirmek ve aktif katılımı desteklemek amacıyla demokraside önemli bir role sahip olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle Hanya Belediyesi 2011 yılından beri 12 yıldız şehri olarak belediyenin önemli avantajları ve potansiyellerini katarak yeni neslin katılımı, çocuklara saygı, çeşitlilik ve insan kaynakları gibi konuları amaçlayarak Avrupa Yerel Demokrasi Haftasını kutlamaktadır. Güncel konularda vatandaşlarınızın katılımını sağladığınız etkinlikler yapmaya fırsat veren bu Avrupa düzeyindeki organizasyon için sizleri tekrar kutlarım. Bizlerin ortak amacı yerel düzeyde demokrasiyi teşvik etmek ve geliştirmektir” dedi.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da konuşmasında, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından verilen Avrupa’nın yerel yönetimlerdeki en prestijli ödüllerinden olan ’12 Yıldız Şehri’ ödülünü almayı hedeflediklerini vurguladı. Başkan Saka, “Bugün burada uzun yıllardır dostlarımız olan Girit-Hanya Belediyesi’ni temsilen Başkan Yardımcısı Eleftheria Alifieraki ve Midilli Belediyesi’ni temsilen Başkan Yardımcısı Taksiarhis Veros’ta etkinliklerimizi desteklemek için buradalar. Onlara sizlerin huzurunda bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Bunun yanı sıra Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongre Başkanı Gudrun Mosler de yoğun programından dolayı katılamayacağını belirtti. Fakat gönderdiği video mesajı ile bizleri bu gece de yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum. 2007 yılından itibaren Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkede eş zamanlı olarak her yıl Ekim ayının ortalarında kutlanan ve bu sene 10’uncu yılı olan Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’nı bugünden itibaren 4 gün sürecek etkinliklerle kentimizde de kutlayacağız. Düzenlenen faaliyetler sonucunda Avrupa Konseyi’nin en prestijli ödüllerinden olan 12 yıldız şehri ünvanını Güney Marmara’da kazanan ilk şehir olmayı hedefliyoruz. Edremit’i Avrupa şehirleri arasında göreceğimize inanıyorum. Bu prestijli ödülün sadece yurtiçinde değil, Avrupa’da  da bilinen bir kent olmamıza önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. Onun için bu günümüzü bu haftamızı kutlamaya gelen bizlere destek veren sevgili misafirlerimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yunan müzik aletlerinin de kullanıldığı Rembetiko konserinde keyifli anlar yaşandı. İzleyenler, yarı Türkçe, yarı Yunanca seslendirilen İstanbul’un eski şarkılarına eşlik ederek unutamayacakları bir gece geçirdi. Grup üyelerinin yaptığı solo performanslar, büyük alkış topladı. Bölgede ilk kez konser verdiklerini ve büyük keyif aldıklarını söyleyen grup üyelerinden Güneş Demir, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, “Grubumuz 7 yıldır İstanbul’da müzik yapıyor. Grubumuzun konsepti, İstanbul, İzmir, Atina ve Selanik’in buluşması üzerine kuruludur. Tatavla, İstanbul’un Kurtuluş semtine verilen eski ismidir. Bu isim 1930’larda değişti. İstanbul’un Rumları ve Türklerin birlikte yaşadıkları bir semttir. Dar gelir grubu orada yaşıyordu. Bolca kahvehanesi, müziği vardı bu semtin. Repertuvarımız, İstanbul ve İzmir’in eski şarkılarıyla beraber, İstanbul’dan ve İzmir’den Atina ile Selanik’e gitmiş ve dönüşmüş şarkıları da kapsıyor. Bunun yanında, Türk zeybeklerini ve renk olarak da Rumca sözler de yazdık. Böylece Türk zeybekler, Yunan zeybetikoları, bizim oyun havalarımız ve Roman havaları iç içe geçip bir arada çalınıyor. Her hafta İstanbul’da sahne alıyoruz. Grubumuzun kurucuları Haris Rigas ve Alper Tekin’dir ve Alper artık Atina’ya taşındı. Grubumuz değişkendir ve dostlardan oluşuyor. TRT sanatçıları da grubumuza dahil olabiliyor. Bu gece çok keyifli bir konser verdik. Belediyeye teşekkür ediyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu