EDREMİT’TE “ÇOCUK GELİNLER” FOTOĞRAF SERGİSİ

Bursa’lı fotoğraf tutkunu iş adamı Faik Kaplan’ın “Çocuk Gelinler”e dikkati çekmek amacıyla hazırladığı “Ölüm Bizi Ayırana Kadar” başlıklı kısa film gösterimi ve fotoğraf sergisi Edremit’te açıldı.  

Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde etkinlikte Faik Kaplan’ın “Çocuk Gelinler”e dikkati çekmek amacıyla hazırladığı “Ölüm Bizi Ayırana Kadar” başlıklı kısa film gösterimi ve 15 fotoğraftan oluşan sergisi açıldı. İlk olarak 20 dakikalık Çocuk Gelinler konulu kısa film gösterimi yapıldı. Bursa’lı işadamı ve fotoğraf tutkunu Faik Kaplan, yaklaşık iki yıl süren projeye çok güzel tepkiler geldiğini kaydederek 15 fotoğrafına yer verdiğini fotoğraf sayısını, istatistiklere göre dünya genelinde çocuk gelin yaşının 15 olmasından esinlenerek belirlediğini ifade etti. Kaplan; “Televizyonda seyrettiğim bir program sırasında projeye karar verdim. Programda, çocuk yaşta, para karşılığı evlendirilmiş bir kızın, ailesinden gördüğü şiddetten kaçarak baba evine dönmesi ve burada da erkek kardeşine öldürtülmesi işlenmişti. Bu, beni çok rahatsız etmişti. ‘Niye çocuk yaşta evlendiriliyor ve geçimsizlikten dolayı evine döndüğünde neden öldürülüyor?’ diye sordum. Projemi, bunlara tepki koymak için yaptım. Bu projeyle bir tek kızımızın bile çocuk gelin olmaktan kurtarılmasını, bir başarı olarak görüyorum” dedi. 

Faik Kaplana teşekkür belgesini veren Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’da “Atatürk’ün verdiği seçme ve seçilme hakkının 82. yıl dönümünde böyle tezat oluşturan bir konuyu anlatan etkinlikte olmamız bile yaşadığımız durumu ortaya koyuyor. Bu başta kadınlarımız olmak üzere çağdaş, demokrat insanların kendi haklarına yeteri kadar sahip çıkmamalarının getirdiği bir neticedir. Onun için artık hiçbirimizin havanda su dövmeye birbirimize karşı şu veya bu demeye haddi de yok hakkı da yok. Daha dün çocuk gelinlerimiz, katledilen kadınlarımız gibi olayların yanında birkaç ay önce Karaman’da olan olaylardan sonra daha dün kaçmasın diye o küçücük çocukların üzerine kilitlenen yangın merdivenin kapısında yanarak ölen çocuklarımız. Biz Türkiye olarak, Türk toplumu olarak buna layık mıyız, artık bir şey söylemeye hiçbirimizin hakkı yok. Sadece bundan sonra buna layık olmadığımızı ispat etmek üzere çalışmak mecburiyetindeyiz.  Bu vesile ile 5 Aralık günü için ülkemizin kurucusu olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e kadınlarımız adına bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. 

Konuşmaların ardından Şükrü Tunar Kültür Merkezi Fuaye alanında “Çocuk Gelinler”, “Ölüm Bizi Ayrına Kadar” konulu fotoğraf sergisi Belediye Başkanı Kamil Saka, Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Özgirgin, Belediye Meclis Üyeleri Şengül Sönmez ve Müberra Uyar Karaca tarafından açıldı. Sergi 9 Aralık tarihine kadar Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde gezilebilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu