AENEAS ROTASI ÇALIŞTAYI EDREMİT’TE YAPILACAK

Balıkesir’in Edremit ilçesinde kazı çalışmaları devam eden yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Antandros Antik Kenti’nden çıkıp Akdeniz kıyılarını dolaşarak İtalya’ya giden Aeneas’ın rotasının dünya turizmine kazandırılması amacıyla üç gün süren “Uluslararası Aeneas’ın Rotası Projesi Çalıştayı” düzenlenecek. 

Edremit Kaymakamlığı, Edremit Belediye Başkanlığı ve Antandros Derneği’nin iş birliğinde 4-7 Mayıs tarihlerinde Edremit’te düzenlenecek Aeneas Rotası Çalıştayı’nda, Antandros Antik Kenti’nin mitolojik öyküleriyle Aeneas’ın Antandros’tan  4 ülkede 21 liman kentine uğrayarak İtalya’ya uzanan öyküsü dünya turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka düzenlediği basın toplantısı ile çalıştay hakkında bilgiler verdi. Avrupa medeniyetinin kurucusu olan Roma kentini kuran, bugün Roma Spor Kulübü’nün de logosunda yer alan kurttan süt emen Romüs ve Romülüs kardeşlerin Antandros’tan yola çıkıp bugünkü İtalya’ya giden Aeneas’ın torunları olduğunu ifade eden Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, üç gün sürecek olan çalıştayda efsanenin turizme kazandırılması amacıyla geniş bir katılımla ele alınacağını ifade etti. Başkan Saka, “Yazar Vergilius’un yazdığı ve tüm dünyada bilinen Aeneas efsanesinin 4 ülkeden 21 limanı kapsayan rotasını 2 antik gemiyle yeniden yapmayı düşünüyoruz. Bu rota aynı zamanda zeytini de içermektedir. Rotayı, efsaneyi nasıl yeniden canlandıracağımız, 4-7 Mayıs’ta Edremit’te düzenlediğimiz Uluslararası Aeneas’ın Rotası Projesi Çalıştayı’nda  4 ülkeden belediye başkanları, büyükelçiler, arkeologlar ve turizmciler ile konuşacağız. Çalıştayda, antik çalgılar, antik yemek menüsünün, Aeneas yürüyüş yolunun canlandırılması, Paris’in seçimini sunacağız. Ayrıca daha önce bu rotayı kendi olanaklarıyla yapan Alberto Perugio’nun izlenimlerini aldıktan sonra ön keşif için Edremit’ten ‘İda’ isimli yelkenliyi birlikte uğurlayacağız. Tekne, rotadaki limanlara uğrayıp projeyle ilgili belediyemizin ve proje ekibimizin iyi niyet mektubunu iletecek” dedi.

Başkan Saka, Uluslararası Aeneas’ın Rotası Projesi Çalıştayı için Edremit’e gelen Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Abdellatif Ghedira’nın 03 Mayıs Çarşamba günü Güre Mahallesi’nde ki Afrodit Otel’de meslek örgütleri ve üreticilerle bir araya geleceğini ifade etti.

 

 

Kazı çalışmaları 17 yıldır sürdürülen Antandros Antik Kenti’nde, yıkılan Troia’nın (Truva) ardından onun kadar güçlü bir devlet kurmak üzere yola çıkan Aeneas’ın öyküsü yer alıyor. “Efsaneye göre, yıkılan Troia’nın ardından onun kadar güçlü bir devlet kurmak üzere yola çıkan Aeneas gemilerini, İda Dağı’ndan (Kazdağları) elde ettiği kerestelerle Antandros’ta yapar. Uzun ve maceralı bir yolculuk sonunda Roma yakınlarında karaya çıkar ve Roma İmparatorluğu’nun temelini atar”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu