2 asırlık Alman Konsolosluğu mührü müzede sergileniyor

Yaklaşık 200 yıl önce Balıkesir’in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren Alman Konsolosluğu mührü, ilçedeki etnografya müzesinde sergileniyor.

Edremit ilçesindeki Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde, 1800’lü yıllarda kullanıldığı bilinen Alman Konsolosluğu mührü sergileniyor. Üzerinde, büyük harflerle “Kaıserl Deutsche Kansular Acentur Edremid” yazıları bulunan, orta kısmında da konsolosluk armasının olduğu metal mühür, ilçedeki tarihi bir binada bulunduktan sonra, bir vatandaş tarafından müzeye verilmek üzere belediyeye teslim edildi. Dönemin belediye başkanı talimatıyla müzeye konulan Edremit’teki Alman Konsolosluğu’na ait mühür, 2010 yılından beri müzenin en değerli eserleri arasındaki yerini koruyor.

Edremit’in tarihteki önemini ortaya koyan en somut eserlerden birisi durumundaki mühürle ilgili açıklama yapan Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu İrfan Kolçak, ilçede eskiden uluslar arası zeytin ticareti yapıldığı için konsolosluklar bulunduğunu vurguladı. Kolçak, “Müzemizde sergilenen en değerli eserlerden bir tanesi, Edremit Alman Konsolosluğu mührüdür. Eskiden Edremit’te Alman konsolosluğu varmış. Bilindiği gibi, konsolosluklar büyükşehirlere verilir. Edremit’in de o dönemlerde ticaret alanında çok önemli bir yeri varmış. Konsolosluk mührümüz yaklaşık 1800’lü yıllara ait bir mühürdür. O dönemlerde Edremit’in zeytin ticareti çok ileride olduğu için, Yunanistan’ın Midilli Adasıyla da zeytin tüccarları iyi alışverişler yapıyorlarmış. Konsolosluk o dönemde daha hızlı ve kolay ticaret yapılması için önemliymiş. Bu mührü yıllar önce Edremitli bir koleksiyoncu bir ağabeyimiz getirmişti. Biz de bunu müzemizde sergilemekten onur duyuyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu