1726 metre yükseklikte sergi açtılar

1726 rakımlı Kazdağları zirvesinde, her yıl gerçekleştirilen Türkmen geleneklerine dikkat çekmek amacıyla, ‘Sarıkız ve Kazdağları Endemik Bitkileri’ konulu resim ve fotoğraf sergisi açıldı.

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı 1726 rakımlı Kazdağları’nın zirvesi olan Sarıkız Temesi’nde, fotoğraf sanatçısı ve Kazdağları Alan Kılavuzu Haşmet Demirbil ile ressam Serhan Kerestecioğlu, ‘Sarıkız ve Kazdağları Endemik Bitkileri’ konulu resim ve fotoğraf sergisi açtı. Bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri’nin, 5 asırdır devam eden ve her yıl Ağustos ayında düzenledikleri, 10 günlük Kazdağları etkinliğine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan sergiye, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Edremit Belediye Başkan Vekili Mehmet Ertaş, bazı daire müdürleri, Tahtakuşlar Mahallesi Muhtarı Hasan Bozkurt, Mehmetalan Mahallesi Muhtarı Metin Aktaş, Arıtaşı Mahallesi Muhtarı Ali Çamtepe ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirvede konaklayarak, geleneklerini yaşatan Tahtacı Türkmenlerinin çadırlarının da ziyaret edildiği sergi açılış töreni, 700 yıllık olduğu ve Sarıkız’ın babasının olduğu söylenen türbede yapıldı. Açılış töreninde konuşan Kaymakam Sırmalı, “Bugün Kazdağları’nın zirvesinde Kazdağları’nı anlatan sergi açtık. Bu fotoğraf ve resim sergisinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kazdağları bizim en önemli değerimiz. Burada her yıl Türkmen ve Yörük köylülerimiz yaklaşık 10 gün boyunca konaklıyor ve geleneklerini yaşatıyor. Bu kültür yüzyıllardır devam ettiriliyor. Kendilerinin her zaman yanlarındayız. Onlar kültür elçilerimiz” dedi. Tahtakuşlar Mahallesi Muhtarı Hasan Bozkurt ta, serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve kendilerine destek verenlere teşekkür etti.

Açılış töreninin ardından, davetliler sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgiler verdi. Protokol mensupları, Türkmenlerin konakladıkları çadırları ziyaret ederek sohbet etti. Türkmen vatandaşlar, Kaymakam Sırmalı ve davetlilere kültürleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Protokol mensupları, Sarıkız Yaylası’nda oynayan Türkmen çocuklarıyla da hatıra fotoğrafları çektirip sohbet etti. Protokol mensupları ve davetliler, daha sonra Sarıkız Tepesi olan 1726 rakımlı Kazdağları’nın zirvesine gitti. Her gün akşam saatlerine kadar yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Sarıkız Türbesi’nde Türkmenler tarafından mum yakılıp bez bağlandı ve dilekler dilendi. Resim ve fotoğraf sanatçıları, turistlerle sohbet edip Sarıkız Efsanesi’ni anlattı.

Fotoğraf sanatçısı ve Kazdağları Alan Kılavuzu Haşmet Demirbil, tüm katılımcılara ve serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Ressam Serhan Kerestecioğlu ise, giydiği Türkmen kıyafetleriyle dikkat çekti ve turistlerin ilgi odağı haline geldi. Sarı saçlarıyla Sarıkız’a benzetilen Kerestecioğlu, turistler ve protokol mensuplarıyla birlikte hatıra fotoğrafları çektirdi ve arkadaşları tarafından pasta sürprizi yapılarak doğum günü kutlandı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu