TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİDE 5. SIRADA

Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret Genel Müdürü C. Utku Aral, savunma alanında Ar-Ge çalışmalarını paylaştı.

İSTANBUL (İGFA)- 2000’li yılların başlangıcında Türkiye’nin o dönemde belirli ihtiyaçlarının karşılanması ve ihracat yapılmadığı sebebiyle siparişlerin durduğunu söyleyen Samsun Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Utku Aral, savunma sanayinde bu dönemde ciddi bir kriz yaşandığını belirtti.

2008 senesi itibariyle savunma sanayiine yatırımların yapılmaya başlandığını dile getiren Aral, “Bugün yaptığımız operasyonlardaki bağımsızlığımızı görüyoruz. Kullandığımız ekipmanın yarattığı farkı hem kendi yaptığımız operasyonlarda hem de destek verdiğimiz Azerbaycan, Libya gibi hareketlerde gördük. Burada Türkiye önemli kararlar verdi. Örneğin, uçak projesinde ilk başlattığımız proje insansız hava aracı oldu. Bazen tren biraz kaçmış oluyor o zaman yeni ve stratejik alana yatırım yapmak gerekiyor. Türkiye bu kanalda dünyada ilk 5’te yer almış durumda çünkü hem ihracat kanalı çok iyi hem de yurt içi çok iyi çalışıyor” dedi.

Türkiye’nin bu alanda Amerika’ya yapmış olduğu ihracatın neredeyse yüzde 90’ını gerçekleştirdiklerini ve bugün Amerika’ya yapılan ihracatta dünyada 4. sırada olduklarını söyleyen Aral, savunma sanayiinin çok geliştiğini ve gelişme gösterdikçe de sorumluluğunun arttığını vurguladı.

SAVAŞIN ŞEKLİ DEĞİŞTİ

Dünyada sınır güvenliğinin problem haline geldiğini ve savunma sanayiye olan ihtiyacın arttığını dile getiren Aral, “Savaşın şekli değişti. Eskiden dağlarda, arazilerde savaşırken bugün teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha farklı bir yol izleniyor. Operasyonlarda sivil kayıp riskleri fazla olduğu için istihbarat ve tespit teknolojisinin yapılması gerekiyor. Bu oldukça önemli bir gelişme. Bunu yapmak için de teknoloji ve yatırım gerekiyor” dedi.

Aral, pandemi döneminde uzaktan eğitime başladıklarını belirterek ürünlerin bakımının nasıl yapılacağı konusunda bilgiler verdiklerini ayrıca savunma sanayinde çok fazla farklı disiplin olduğunu da ifade ederek tabanca imalatının içindeki ithalat kaleminin de yüzde 20’nin altında olduğunu vurguladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu