“FIRSATEŞİTLİĞİNİN ÖTESİNDE” KADIN

Edremit Belediyesi  8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla “Fırsat Eşitliğinin Ötesinde” konulu panel düzenledi.

 

Moderatörlüğünü Sosyolog Özlem Yalçın Akdağ’ın yaptığı panele konuşmacı olarak; Prof. Dr. Serpil Sancar, Dr Ece Öztan, Neptün Soyer ve Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur katıldı. İnteraktif şekilde gerçekleştirilen panelde; Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği, yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları ve kadın kooperatifleri gibi konular konuşuldu.

 

Konuşmacılardan Dr. Ece Öztan, toplumsal cinsiyet eşitliği nedir? ve neler toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırıdır? Yerel yönetimler ne gibi politikalar üretmelidir?  konularını izleyicilerle paylaştı. Prof. Dr. Serpil Sancar, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin boyutunu istatistiklerle beraber anlattı. ProfDr. Nevin Gaye Batur, siyasette ve yönetimlerdeki cinsiyet eşitsizlikleri örneklerle anlatırken neler yapılabileceğinden bahsetti. Türk tarımının hak ettiği itibarı kazanması için çalışmalarını sürdüren Neptün Soyer ise, kooperatifleşme sistemi ve kadın kooperatiflerinin önemini konuştu.

 

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Tunçer, eşi Hanife Tunçer, Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Gerkuş, eşi Hanife Gerkuş, Edremit Belediye Meclis Üyeleri Nerman Çelik, Nalan Korkmaz, Ayhan Halil, STK temsilcileri, dernek üyeleri ve çok sayıda Edremitli kadın da panele katılarak katkıda bulundu.

 

Açılış konuşmasını yapan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “ Değerli kadınlar, evet her kadın güzeldir. Kadınlar çiçek değil, eşitlik istemektedir. Onun için diyorum ki yaşasın kadınlar için eşit hak, eşit fırsat. Yaşasın kadınlar için eşit gelir, eşit temsil! Kadınlar kadın erkek eşit olamaz fıtrata uygun değil diyenlere fıtratını da al git diyor. Kadınlar kadının tek kariyeri anneliktir diyenlere inat, mühendis, öğretmen, pilot, yönetici, bilim insanı oluyor. Kız mıdır Kadın mıdır bilemem, kadında iffet olacak, kahkaha atmayacak diyenlere, inadına kahkaha, inadına özgürlük, inadına eşitlik, inadına medeniyet diye haykırıyor. Çünkü bana göre her kadın; Halide Edip Adıvar gibi cesur, Sabiha Gökçen gibi yüksekte, Bahriye Üçok gibi korkusuzdur. Çünkü her kadın Afet İnan misali bilgin, Keriman Halis gibi güzeldir. Müzeyyen Senar şarkısı gibidir benzemez kimseye. Safiye Ayla gibi sesiyle Türkiye’dir. Her kadın Türkan Saylan gibi duyarlı ve Türkan Şoray gibi sultandır. Ve her kadın Zübeyde Hanım gibi eşsizdir. Nihayet kadın;  Kaz Dağları gibi yüce, Kaz Dağları gibi nefestir. Zeytin misali bereketli, denizimiz misali eşsizdir. Sonuçta her kadın Edremit gibi muhteşemdir. Bu duygu ve düşüncelerle sizlere kadın gibi gülen, kadın gibi üreten, kadın gibi konuşan, kadın gibi vefalı ve kadın gibi zarif bir dünya diliyorum” dedi.

Konuşmasının sonunda eşi Oya Arslan’a yazdığı şiiri okudu.

 

Ardından Edremit Belediye Meclis Üyesi Nerman Çelik kürsüde yerini alarak günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Çelik, “Sevgili kadınlar, her 8 Mart’ta temenni ettiğimiz gibi varlığımızın yalnızca 8 Martlara, anneler gününe sığdırılmasını değil, her an her gün hatırlanarak saygı görmek istiyoruz. Rahmetli Neşet Ertaş’ın analar insandır biz insanoğlu sözünde anlatmaya çalıştığı değerin herkesçe benimsenmesini temenni ediyoruz. Kadın cinayeti manşeti görmek istemiyoruz, topluma katkılarımızın yok sayılmasını istemiyoruz, namus denen kelimenin ardına sığınan erkekler tarafından 2’inci sınıf insan muamelesi görmek istemiyoruz.  8 Mart’ı dayanışmanın, dostluğun, kardeşliğin günü haline getirmek için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Sevgili Kadınlar, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir sözünü hatırlatarak hepinizi yürekten selamlıyorum” şeklinde konuştu. Panel, soru ve cevap bölümü ve konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesinin ardından  son buldu.

 

 

 


Avast logo

Bu e-posta virüslere karşı Avast antivirüs yazılımı tarafından kontrol edilmiştir.
www.avast.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu