EDREMİT’TE KABOTAJ COŞKUSU

1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamaları Akçay Cumhuriyet Meydanı’nda Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı gemilere tanıdığı kabotaj ayrıcalığının Lozan Barış Antlaşması’yla kaldırılması ve 1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanunu ile yasallaşmasının 93. Yıldönümü Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Cumhuriyet Başsavcısı Çetin Güzel, Edremit Liman Başkanı Mustafa Akdoğan’ın katılımıyla kutlandı. Türk denizciliğinin gurur günü olarak kabul edilen Kabotaj Bayramı kutlamalarına vatandaşların ilgisi de oldukça yoğun oldu.
Akçay Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlamalar; protokol üyelerinin denize açılması, deniz şehitlerinin aziz hatıralarını anmak üzere denize çelenk bırakmasıyla devam etti. Ardından her yıl geleneksel olarak yapılan; yağlı direk, yüzme yarışı, deniz altında altın bulma yarışmaları yapıldı. Kazanan vatandaşlara ödül verildi.
Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Kabotaj Bayramı’nın Türk denizciliği açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Arslan, “1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türkiye Limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşlarıyla Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı belirtilmiş ve yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Böylelikle kendi karasularımızda bağımsızlığımızı ve egemenliğimizi ilan etmemiz sağlanmıştır. Kabotaj Türk denizciliğinin gelişmesi ve ilerlemesini sağlayan bir dönüm noktasıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu