Edremit Belediyesi’nde işçilerin toplu sözleşme sevinci

Edremit Belediyesi’nde çalışan işçileri kapsayan toplu iş sözleşmesi Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka,  DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve sendika daire başkanlarının katıldığı törenle imzalandı. Toplu sözleşme ile iki yıl için işçi ücretlerine yüzde toplam 25, sosyal yardımlara yüzde 34 oranında zam yapıldı.

Edremit Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında belediyede görev yapan işçileri kapsayan Toplu İş Sözleşmesi düzenlenen tören ile imzalandı. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen törende 15 Ağustos 2017’den başlayarak 15 Ağustos 2019 tarihine kadar geçerli olacak olan Toplu İş Sözleşmesi’ne Belediye Başkanı Kamil Saka ile işçilerin bağlı DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan imza koydu. Toplu İş Sözleşmesi ile iki yıl için işçi maaşlarına yüzde 25, sosyal yardımlara yüzde 34 oranında zam yapıldı.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, yaptığı konuşmada “Türkiye’nin ender yerlerinden biri olan Edremit’te belediyemiz imkanları dahilinde en uygun koşullarda bir sözleşmeyi hazırlayıp bugün uygulamaya geçireceğiz. Türkiye bir zamanlar demokrasinin oldukça ileri saflarda olduğu ülkeyi yönetenlerin “ne ezilen ne ezen insanca hakça bir düzen” şiarlarıyla yönetime geldikleri bir ülkeden bugün nereye geldik. Ben yapı olarak çalışanımla, hemşerilerimle dost, onların bir babası gibi, onların bir evladı gibi davranan bir yapıdayım. Hiçbir zaman benden daha önceki başkanlar gibi kapıda el pençe divan durdurup, 10’ar, 20’şer kişi başkanı koruyacak şekilde koşturan bir ekip yaratmamı beklemeyin. Ben öyle bir başkanlık yapacaksam zaten yapmam. Ben elime pazar filemi alıp pazara çıkamıyorsam, yanıma eşimi alıp markette alışveriş yapamıyorsam, dilediğimde bir eşimin dostumun mekanına gidip bir çay, kahve içebilmek için arabama binip gidemiyorsam ben orada başkanlık yapmam. Ama bu şekilde davranışlarımın da her şeyi kabullendiğim anlamına gelmediğini sizlere bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Biz burada bir bütünsek bu bütüne ihanet edenlerin aramızda yeri yoktur. Biz buraya bir siyasi mücadele ile geldik. Kani Beko Bey’in söylediği gibi ben 1972’den beri bu mücadelenin içindeyim. Çoğunuzun dünyada olmadığı dönemde başladım ve evet bugün boynumda kravat var. Ama kavgaların içinden bugünlere geldik ve yaptığımız mücadele hiçbir zaman, hiçbir şekilde kişisel mücadele değildi. Bir toplumsal mücadeleydi, o toplumsal mücadelede de üzerime düşen ne varsa yapmaya çalışırım. Burada kat görevlisinden planlamada çalışan arkadaşlarımıza kadar işçisiyle, memuruyla, taşeronuyla, meclis üyeleriyle biz hepimiz bir bütün olmak mecburiyetindeyiz. Bu sözleşmelerle elde ettiğimiz hakları daha ilerilere götürebilmek için ve yeniden, yeni baştan ne ezen ne ezilen diyebilmek için mücadeleyi herkes daha fazla sahiplenmeli. Herkes kollarını sıvayarak bu mücadele içinde yer almalıdır. İmzalanan toplu sözleşmenin hepinize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizde koşullar iyileştikçe tüm çalışanlarımızın da çok daha iyi çok daha sağlıklı koşullarda toplu sözleşmelere layık olduğuna inanıyor, gelecek günlerin ülkemiz adına hayırlı olmasını, güneşli güzel günler olmasını temenni ederek tekrar tekrar bu işi organize eden emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Kiralık işçiliğe karşı olduklarını emeğin ve emekçinin yanında olduklarını vurgulayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Toplu İş Sözleşmesi’nin işçilere, Edremit Belediyesi’ne ve Edremitlilere hayırlı olmasını diledi. Beko yaptığı konuşmada; “Önceden kız isterken sorarlardı ‘Oğlum ne iş yapıyorsun’ diye, şimdi cevap olarak baba ben kiralık işçiyim denecek. Kiralık işçi dediğimiz işçi 8 aydan başka çalışamaz. Kiralık işçinin kıdem tazminatı olmaz. Kiralık işçi işsizlik fonundan faydalanamaz. Kiralık işçi sendikalı olamaz ve dolayısıyla 6.5 milyon işçinin önümüzdeki dönemde mevcut siyasal iktidarın kiralık işçi çalışması var. Peki biz buna karşı koymayacağız, sokaklarda yürüyüş yapmayacağız ve dolayısıyla demokratik tepkimizi ortaya koymayacağız. Ne iş yapacağız biz arkadaşlar?” diye konuştu.  Genel Başkan Kani Beko aynı zamanda ülkede 6 milyon işsizin olduğunu bunların sadece 1 milyonunun üniversiteli işsiz olduğunu belirtti. İşçi cinayetlerinin de artış gösterdiğini, 2016’da ölen işçi çocuk sayısının 56 ve 2002’den beri 20 bin işçinin iş cinayetine kurban gittiğinin altını çizdi.

DİSK Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan’da yaptığı konuşmada emeğin ve emekçinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek Toplu İş Sözleşmesi’ni hayırlı olmasını diledi.

DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı’da sözleşmede emeği geçen herkese teşekkür ederek, 15 Ağustos 2017’den başlayarak 15 Ağustos 2019 tarihine kadar geçerli olacak olan Toplu İş Sözleşmesi’nin 192 işçiyi kapsadığını belirterek , “Ücret artışlarında iki yıl için toplam yüzde 25, sosyal yardımlarda ise yüzde zam yapıldı. Haftalık çalışma saati de 40 saate düşürüldü” dedi. Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından işçiler belediye önünde lokma döküp davul zurna ile sözleşmeyi kutladılar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu