DENİZLİ, DÜNYA İKİNCİSİ OLDU

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından düzenlenen “2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması”nda Türkiye’den Denizli, su yönetimi ve iklim değişikliği alanında yaptığı projelerle dünya ikincisi oldu. Denizli Büyükşehir Belediyesi, ödülünü törenle aldı.

DENİZLİ (İGFA) – Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Türkiye Şampiyonu olmasının ardından ülkemizi dünya kentleri arasında temsil eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, “Su Yönetimi ve İklim Değişikliği” projeleriyle Dünya 2’ncisi olmanın gururunu yaşıyor.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, şehirlerin iklim değişikliğine olan farkındalıklarını artırmayı ve iklim değişikliği ile mücadele faaliyetlerini öne çıkarmayı hedefleyen, 27 ülkeden 54 kentin katıldığı Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda aldığı tarihi başarıyı muhteşem bir organizasyon ile kamuoyuyla paylaştı.

Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli Milletvekili Şahin Tin ve Ahmet Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, doğa ve çevre programcısı Güven İslamoğlu, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.  

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Denizli Büyükşehir Belediyesinin  255 uluslararası belediyenin katıldığı yarışmada iklim değişikliği konusundaki plan ve taahhütlerini sunduğunu belirterek, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk olarak Türkiye şampiyonu olduğunu şimdi de büyük bir destek dünya ikincisi olduğunu kaydetti.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, 50 yıl önce başlayan sanayileşme ve bunun ardından fosil yakıtların kullanılmasıyla şehirleşmenin en üst seviyeye çıktığını anlattı.

SORUN KÜRESEL, ÇÖZÜM YEREL

Amaçlarının çevreyi korumak olduğunu vurgulayan Başkan Zolan, tek merkezden yürüttükleri SCADA Su Yönetim Sistemini anlatarak, Denizli’de bir zamanlar içme suyu kayıp kaçak oranının yüzde 60’ı bulduğunu, yaptıkları alt yapı yatırımlarıyla bunu sıfıra yakın hale getirdiklerini söyledi. Bugüne kadar kent merkezinde döşedikleri alt yapının 7 bin kilometreyi bulduğunu, bunun da Denizli’den Çin’e kadar uzanan bir rakama denk geldiğini belirten Başkan Zolan, “Geleceğimizi ve suyumuzu korumak adına bunları yaptık. Trafik Yönetim Sistemi, akıllı şehir uygulamaları gibi birçok uygulama yaptık. Her yıl şehrimize yüzbinlerce fidan diktik. Bunlar tek başına yeterli değil. Hep beraber el ele vereceğiz. Sorun küresel, çözüm yerel. Bunu hep beraber başaracağız. Bir lambayı kapatacağız, evin ısı derecesini 1-2 derece düşüreceğiz, toplu taşıma kullanacağız, ısı yalıtımı ile enerji verimliliği sağlayacağız. Dünyanın ateşinin yükselmesine ancak bu şekildeki önlemlerle engel olabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, sanayi şehri olarak çevre ödülü almanın gurur verici olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve ekibini tebrik etti.

Konuşmaların ardından Başkan Zolan, Dünya 2’nciliği ödülünü WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli’nin elinden aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği Şube Müdürü Berna Yılmaz ise, Dünya 2’nciliğine giden süreci ve Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki yatırımlarını anlattı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu