Bu sütün kilosu 75 lira

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Uludağ ailesi, kurdukları eşek çiftliğinde eşek sütü üreterek, Marmara ve Ege bölgelerine satıyor. Şifalı eşek sütünün kilosu 75 liradan alıcı buluyor.

Kanser ve daha pek çok hastalığa şifa olduğu söylenerek alternatif tıpta, en şifalı süt olarak bilinen eşek sütünün kilosu 75 liradan alıcı buluyor. Edremit Körfezi’nde eşek nüfusunun azalmasına rağmen 70 eşek satın alan Ercan Uludağ, kurduğu çiftlikte eşek sütü üreterek satıyor. 4  aile üyesiyle birlikte, ilçenin Çıkrıkçı merasında kurdukları çiftliği geliştirmeye çalışan Uludağ, eşek sütünün tanınması gerektiğini söyledi. Merada doğal şartlarla beslenen eşeklerden beklenenin çok altında süt verimi aldıklarını ifade eden Ercan Uludağ, açıklamada bulundu. Uludağ, “3 eşeğin sağımından çıkan süt sadece 1 buçuk litre civarında.

Ayrıca bu süt, 1 yılda sadece 3 ay boyunca bu 3 eşekten eşeklerden alabileceğimiz süttür. Bu sütün neden bu kadar pahalı olduğu ortada. Bu işe, aile bireylerimizden birisinin hastalığına çare ararken girdik. Hastalığı, modern tıptan faydalanarak çözemeyeceğimizi öğrendik. Alternatif tıpa yöneldik. Sonrasında, eşek sütünün iyi geleceğini duyduk ve hastamıza eşek sütü bulup içirdik. Eşek sütü içmeye başladıktan sonra faydalarını gördük. Şu anda da hastamız çok iyi durumda. Bu olaydan sonra da biz aile olarak, tüm insanların faydalanması için bu çiftliği kurmaya karar verdik. Artık insanlara bu çiftlikten hizmet veriyoruz. Süt fiyatına bakıldığında çok gelir getiren ticari bir ürün gibi görünse de gerçek hiç te öyle değil. Ne yazık ki, eşeğin süt laktasyon süresi çok düşük. Çok az oranda süt alıyoruz. 13 ay gebelik süresi var ve yılda sadece en fazla 3 ay süt veriyorlar. Özellikle eşek ırkını bir çok veterinerimiz tanımıyor. Eşeklerin hastalıkları pek tanınmıyor ve tedavi yöntemleri konusunda zayıfız. Biz kendimiz araştırarak buluyoruz. Hasta olmamaları için tedbirler alıp, burada tamamen doğal ortamda besliyoruz. Hayvanlar yavrularından uzak değiller. Eşeklerin psikolojik durumları süt verimlerini çok etkiliyor. Bulundukları yerde mutlu olmaları gerekiyor. Eğer huzursuz ise çok kısa sürede sütünü kesebiliyor. Yavrular da beslenemeyip ölüyorlar. Bir çok insan eşek sütünün nelere iyi geldiğini ve nasıl kullanması gerektiğini bilmiyor. Duyanlar, bilenler de gelip süt alıyorlar. Eşek sütü kullanıp iyileşen çok insan var. Hastalıkları iyileşenler, neden eşek sütünün yeterince duyurulmadığını soruyorlar bizlere. Bunların en başında, Türkiye’deki eşek nüfusunun azalması geliyor. Ülkemizde sadece birkaç tane eşek çiftliği var. Maliyetli de bir iş. Yeterince kar bırakmayan bir iş. Biz aile bireylerimiz ile çalıştığımız halde başa baş gelir ve giderimiz var. Ama mutluyuz. Bir çok insan faydalanıyor. Biz yaşadığımız sıkıntıların ardından, insanlara katkı sağladığımız için mutluyuz. Türkiye geneline hizmet verebilir durumdayız. Çok istenirse kargoyla da gönderebiliyoruz. Ama çoğunlukla Marmara ve Ege bölgelerine gönderiyoruz. Sütü, uzaklığa göre özel olarak dondurarak yolluyoruz. Hedefimiz, eşek sütünü ülkemize tanıtmak. Çiftliğimizi daha modern imkanlara ulaştıracağız. Kapalı alanımızı da yaptıktan sonra yılın 12 ayı hizmet verebileceğiz. 70 eşek nüfusumuz var. Bu eşeklerden günlük toplam 8 ila 10 litre süt alabiliyoruz. Eşek sütünün kilosu normalde 100 lira civarında. Fakat biz 75 liradan satmaktayız. Devletten de bir takım yardımlar almak istiyoruz. Madde olarak değil, aşamadığımız konularda yardım istiyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu