AYVALIK’TA TARİHİ TOPLANTI GERÇEKLEŞTİ

Ayvalık Belediyesi Tarihi Kentler Birliği Bölge toplantısına ev sahipliği yaptı.

Küçükköy’deki Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Tarihi Kentler Birliği üye olan belediyelerin başkanları,yöneticileri, teknik ekipleri,çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bir çok kişi katıldı.

“Yerel Yönetimlerde Yeni Yaklaşımlar ve Ayvalık Örneği” başlığını taşıyan toplantıya; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüraslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB’nin bir çok belediye başkanı, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Program, Tarihi Kentler Birliği tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Hasan Özgen’in yaptığı “Vatan Nedir?” adlı filmle başladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın zirvenin konuklarına “Hoşgeldiniz” konuşmalarını yapmalarının ardından Zeytin Çekirdekleri Korosu Fransa konseri öncesi yine unutulmaz bir konser sundu.

Toplantıda konuşan Balıkesir Valisi Yazıcı ” Ayvalık, ülkemizin nadide güzelliklerini içinde barındıran bir kenttir. Çarşı ve sokağında dolaşırken gerçekten mutlu olacağınız bir kenttir. Çünkü tarih burada.O yöreyi gezerken, insan ayrı bir haz alıyor. Dolayısıyla tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiği 4 yıldan bu yana sürdürülen ve 2 bin civarındaki kırsal kesimde yaşayan çocuklarla oluşturduğu Zeytin Çekirdekleri Müzik Topluluğu’nun verdiği mini konser katılımcılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Günboyu İTÜ-Özyeğin Üniversitesi mimari çalışmaları da Halil Başyazgan Kültür Merkezi’nde sergilenen toplantıda konuşan Başkan Gençer “Kıyı Kenti Ayvalık’ta Doğal-Kültürel Mirasın Korunması” adını taşıyan bir de sunum yaptı.

 

Ayvalık’ın tarihi ve kültürel kimliği hakkında bilgiler veren Gençer, ilçedeki 2 binin üzerinde tarihi taş binanın bulunduğuna işaret ederek, bu binaların birçoğunun elden geçirilmesi gerektiğini Ayvalık’a destek verilmesi gerektiğine işaret etti.

Balıkesir Valisi Yazıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu’dan da özellikle Ayvalık’ın alt yapısı konusunda tam destek isteyen Başkan Gençer, Kafaoğlu’dan ilçenin kanalizasyonu ve su drenajları hakkında destek sözünü aldı.

Ayvalık’ın kültürel değerlerinin korunmasının yanı sıra ilçedeki turizmin tarım ile birlikte yürütülmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçenin UNESCO’nun Kültürel Mirasları Listesi’ne geçicide olsa girebilmesinde destek verenlere teşekkür etti.

Panelde; ÇEKÜL Kent Çalışmaları Kordinatörü Mimar Alp Arısoy, “Yasallaşma Sürecindeki Kentsel Tasarım Rehberlerinin Oluşturulmasında Temel Noktalar” adını taşıyan bir sunum yaptı.

Panelde; İstanbul Üniversitesi Prchistorya Anabilim Dalı – Prof. Dr. Necmi Karul da, “Arkeolojik Alanlarda Yeni Denemeler: Arkeoparklar” konusunda katılımcılara brifing verdi.

Panel; ÇEKÜL Vakfı Başkanı/TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

 

Kurt, “Bakanlığımız tarihi ve kültürel değerleri koruyor”

Tarihi Kentler Birliği Bölge toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye’de tarihi değerlerin korunmasını kurumsal olarak Kültür Bakanlığı tarafından yapıldığına işaret ederek, “Türkiye’de bugüne kadar korumayla ilgili olarak yapılan tüm işlere öncülük yapan, yol gösteren ve ışık tutan bakanlığımızdır. Biz, belediyelerimizin yanı sıra Tarihi Kentler Birliği olarak onlara yardımcı olmak ve onlarla işbirliği yapmak, kısacası; kültüre mirasların korunması için buradayız. Ayvalık’ta bulunmaktan ve Tarihi kentler Birliği üyeleriyle birlikte olmaktan son derece mutluyum” diye konuştu.

Kafaoğlu, “Bizi biz yapan bu değerlerimizden kopmamamız gerekir”

 

Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de yaptığı açıklamada, “Bir ilin yöneticileri, yapılan toplantının başlığına uygun bir düzenleme yaparlarsa verimliliğin daha çok arttığının altını çizdi “Tarihi Kentler Birliği encümeni bu yılın ilk toplantısını Ayvalıkta düzenlemeyi kararlaştırmasının ardından Marmara ve Ege Bölgelerinden ilgili belediyelerimizin bir araya gelmesini ve Ayvalık’ın da bunu çok iyi bir şekilde karşılayacağına inanmıştık. Bu doğrultuda ikili bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalardan bir tanesi merkezdeki arkadaşlarımızla, Ayvalık’ta bu konuya önem veren arkadaşlarımız çok iyi bir çalışma gerçekleştirdiler. Bu toplantı bu yılın ilk bölge toplantısıydı. Ayvalık çok bozulmamış ve kimliğini korumuş bir kenttir. Bu toplantıda Ayvalık’ı örnek alarak, bu güzel ilçenin çok yönlülüğünü vurgulamak istedik. Türkiye’nin kıyı kentlerinde kültürel alışveriş, tarihin ilk yıllarından bu yana hep var olmuştur. Anadolu’nun değişik yerlerinden ve bu bölgeden gelen arkadaşlarımızın bu coğrafyanın derinlikli bir tarihinin olduğunun algılanması lazım. Arkeolojik değerlerin yeni yöntemlerle nasıl diri kalabileceğinin görünmesi lazım. Olanaklar dahilinde de bu örneklerle bu yolu daha kolay aşmaları lazım. Çünkü bir toplum için en önemli unsur kimliğidir. Bu kimliği bilmeden duyumsamadan hareket edebilmek bana göre doğru değildir.”diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu