AYVALIK – KÜÇÜKKÖY 3. TEFERİÇ ŞENLİKLERİNE HAZIR

1900’lü yıllardan  bu yana Karadağ’dan gelen Boşnak Türklerinin yaşadığı Ayvalık’ın Küçüköy Mevkii’nde bu yıl da gerçekleştirilecek 3. Küçükköy Teferiç Şenlik’nde hem Küçükköy hem de Boşnak kültürü tanıtılacak.

Yurt genelinde restore edilen evleri ve sokaklarıyla ile kendine has kültürüyle son yıllarda dikkat çeken Küçükköy’ün Boşnak Kültürü Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Kent Konseyi işbirliği Teferiç Şenlikleri’yle birlikle kent turizmi farklı bir boyut kazandı.  İlk iki yıldaki etkinlerde Boşnak kültürünün yaşadığı süreç, hazırlanan sempozyumlarla anlatıldı. Kendine has müzikleri, kıyafetleri ve en önemlisi yöresel malzemelerle hazırlanan mutfağı, kent meydanında hazırlandı ve katılımcıların beğenisine sunuldu. Bu yıl ki programda da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi dopdolu.

 

Şenlik bu yıl 5 Mayıs  Perşembe Günü  saat 11:30’de  Küçükköy Meydanı’na Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından hazırlanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün açılışıyla yapılacak. Ünlü müzik grubu Tapani çaldığı yöresel ezgilerle etkinliği hareketlendirilecek.  Küçüykköy Meydan’nda Boşnak Halk Oyunları Gösterisi sunulacak. Eşsiz mutfağı ile  Küçükköy Mutfağı ve El Emekleri Sergileri açılacak ve birlik ve beraberliğin en güzel örnekleri sunulacak. Boşnak Kültürünü yansıtan kendine has yöresel kıyafetlerin olacağı bir defile de etkinliğe apayrı bir renk katacak. Gün boyunca tüm sokaklarda yöresel müzikler çalınarak, misafirlere küçük sürprizler yapılacak.

Akşam saat 21:00’da ise ünlü müzik gurubu Karmakeş Band sahne alacak.

BAŞKAN GENÇER ‘’ GELİN BAHARIN COŞKUSUNU HEP BİRLİKTE YAŞAYALIM?

Şenliklere baharı sevgiyi, kardeşliği, mutluluğu ve dayanışmayı seven herkesi davet ettiklerini belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık’ın her köşesinin balkan kültürünün, Anadolu’nun izlerini ve değerlerini taşıyan Küçükköy Mahallesi’nde bu yıl üçüncüsünü düzenleyecekleri Teferiç Şenlikleri’nde Anadolu Mozaiğinin tüm kültürel değerlerini kucaklamayı amaçladıklarını söyledi. Belediye Başkanı Gençer, “Kültürü dolu dolu olan, çok kültürü bir arada bulunduran ve bunları hep beraber bir hoşgörü içinde yaşatan, Cumhuriyetin kurulduğu günden beri, bu süreci devam ettiren Ayvalık’ta bu şenlikleri her yıl yapmaya devam edeceğiz. Çünkü hiçbir millet kendi kültürünü unutmamalı. Kendi kültürümüzü, bu zenginliklerimizi yaşadığımız takdirde bu Cumhuriyet’e daha fazla sahip çıkarız. Çünkü bu Cumhuriyet, Osmanlı topraklarından dağılmış Türkleri ve Müslümanları bu coğrafyada toplamıştır. Günümüzde ise, Bütünşehir yasası, ekonomik olarak bizi olumsuz etkilese de ancak, renkli olan Ayvalık’ı rengârenk yaptı. Bu durum tarımın, turizmin ve kültürün canlanmasını sağladı. Ayvalık’ta, farklı coğrafyalarda yaşayan, farklı kültürlerden olan insanlar, her mevsimde farklı bir uyum içerisindeler. Küçükköylü kardeşimiz uzun yıllardır bu geleneğini sürdürüyor. Şimdi bu geleneği tüm Türkiye tanımaya başladı.  Dört mevsim yerli ve yabancı konuklarını ağırlıyor. Baharı karşıladığımız bu Teferiç şenliklerine gelin baharın coşkusunu hep birlikte yaşayalım’’ dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu