AKIN “2023’E YETİŞSİN DİYE METREKÜP MALİYETİ ARTACAK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos 2020 tarihinde müjde olarak duyurduğu doğalgazla ilgili henüz rezervin bulunduğu Sakarya Gaz Sahası’yla ilgili ayrıntılı bir teknik rapor hazırlanmadan jet hızıyla gazın çıkarılmasına yönelik çalışmalara başlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “
Enerji ve Altyapıdan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; gazın çıkarılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) “üretim tesisleri, nakil hatları ve kara doğalgaz işleme tesisi entegre projesiyle ilgili ÇED raporunu yayınlandığına dikkat çekti. CHP’li Akın; iktidarın 2023 yılına yetiştirmek için sahada yapılan çalışmalarla ilgili hazırladığı değerlendirme raporunda şunlar yer aldı:
*TAM POTANSİYEL BELLİ DEĞİL: *TPAO tarafından yayınlanan ÇED raporunda 780 milyon TL bedelle Sakarya Gaz Sahası Denizaltı Üretim Tesisleri, Denizaltı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi adıyla gaz sahasıyla ilgili teknik rapor henüz belli olmadan gazın çıkarılması için çalışmalara başlanmıştır. Gazın çıkarılması için öncelikle sahadaki gaz potansiyelinin tam olarak belirlenmesi gerekirken, bu adım tamamlanmadan deniz ve kara tesisleri ile nakil hatlarının planlanmasına başlanmıştır.
*ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR YÖNTEM: *TPAO’nun ÇED raporu, iktidarın doğalgazı çıkarabilmek için dünya üzerinde hiç uygulayan bir yöntemi kullandığını ortaya koymaktadır. Dünya genelinde bu gibi doğalgaz sahalarında önce sahanın ayrıntılı bir teknik raporu hazırlanmakta, ardından nihai yatırım kararıyla ilgili süreçler yürütülmektedir. Ancak iktidar Sakarya Gaz Sahası’nda teknik raporu hazırlamaya devam ederken, nihai yatırım kararıyla ilgili süreçleri de işletmeye başlamıştır.
*2023 YILINA GÖSTERMELİK GAZ: *TPAO’nun ÇED raporu, iktidarın 2023 yılında siyasi rant elde etmek edebilmek için acele ettiğini ortaya koymaktadır. Rapora göre proje iki aşamalı yürütülecektir. İlk aşamanın 2023 yılında devreye girmesi hedeflenirken, ikinci aşamanın 2023 yılından sonra devreye gireceği ifade edilmektedir. Bu durum iktidarın projeyi 2023 yılına yetiştirmek için iki aşamalı olarak planladığını ortaya koymaktadır.
ÇED raporuna göre birinci aşamada açık denizde 6 ya da 10 adet kuyunun denizaltı üretim tesislerine bağlanması amaçlanmaktadır. Sahadaki gaz potansiyelinin belli olabilmesi için en az 30 ya da 40 kuyunun açılması gerektiği ifade edilmektedir. Bu kapsamda; ilk aşamada günlük 10 milyon metreküp gazın taşınması amaçlanırken, 2023’ten sonra devreye girecek ikinci aşamada günlük 40 milyon metreküp gazın taşınması hedeflenmektedir. Bu durum gaz sahasında şimdilik belirlenen potansiyelin ilk aşamada dörtte birinin kullanılacağını göstermektedir. Raporda, tüm sistemin devreye alınmasının 2023’ten daha ileri bir tarihte olacağını ifade edilmektedir.
*YILLIK İHTİYACIN YÜZDE 7’Sİ:* ÇED raporunda yer alan verilere göre 2023 yılında günlük 10 milyon metreküp çıkarılmasıyla bir yılda 3,6 milyar metreküp doğalgazın taşınması amaçlanmaktadır. Yıllık 3,6 milyar metreküp doğalgaz Türkiye’nin yaklaşık yüzde 7’lik doğalgaz ihtiyacını karşılamaktadır. 2023 yılında doğalgazın çıkarılması için birinci aşamada sahanın dörtte birini kapsayan bir yatırım planlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı yatırım programında 2021 yılı için Sakarya Gaz Sahası’na yatırım bütçesi olarak 9 milyar TL ayrılmıştır. Sahanın gerçek potansiyeli belli olmadan yatırım yapılması ve günlük 10 milyon metreküp gazın taşınmasının planlanması maliyeti yükseltecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu