169 YILLIK PAZARLIK CAMİİBADETE AÇILDI

Edremit ilçesinde, halk arasında ‘Pırasa Cami’ olarak bilinen ve 1851 yılında yaptırılan Pazarlık Camisi, 4 yıl süren restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından, gerçekleştirilen sade bir törenle ibadete açıldı. Törene katılan AK Parti Edremit İlçe Başkanı Ekrem Umutlu, restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2016 yılında restorasyonuna başlanan Pazarlık Cami’nin hazır hale gelmesi nedeniyle Cuma namazı öncesinde bir tören düzenlendi. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal, Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, açılış töreninde konuşmalar gerçekleştirdi. Restorasyon çalışmalarını yakından takip ederek önemli katkılar sağlayan Milletvekili Mustafa Canbey, caminin tarihi hakkında da bilgiler verdi.
İlçede 240 tane tescilli kültür varlığı bulunduğunu söyleyen kaymakam Turgay Ünsal, ilçenin deniz, zeytin zeytinyağı turizminin yanında kültürel ve tarih turizmiyle de büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ise, “Öz kimliğimizin, kültürümüzün, dinimizin bize emaneti olan bu yapının Edremit ilçemize tekrar kazandırılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz vakıf eserlerinin tekrar hizmete sunulması, sahip çıkılması noktasında üstün görevler yerine getiriyorlar. Bunlardan biri de bugün canlı olarak yaşadığımız Pazarlık Camisinin restore edilerek halkımızın hizmetine sunulmasıdır. Hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün güzel çalışmalar ortaya koyduğunu ifade ederek, “Kültürel miraslarımıza sahip çıkmalıyız, onları daha uzun yıllar insanlığa hizmet edecek noktada tadilatların yapılması gerekiyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Güzel ibadetler yapılsın, hayırlı olsun” diye konuştu.
Caminin tarihi ve restorasyonu hakkında bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Gazicelal Mahallesinde bulunan Pazarlık Camisi’nin mülkiyetinin Gazi Celal Vakfı’na ait olduğunu söyledi. 1851 yılında inşa edilen caminin minaresinin 1925 yılında yapıya eklendiğini ifade eden Erarı, restorasyon çalışmalarının 2016 yılında başladığını, ancak bir takım aksaklıklar nedeniyle 4 yılda tamamlandığını anlattı. Konuşmaların ardından Pazarlık Camisi, Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topçan’ın öncülüğünde okunan dualarla, 4 yıl aranın ardından yeniden ibadete açıldı. Törene katılan protokol üyeleri cuma namazını pandemi kurallarına uyarak birlikte kıldı.
Edremit Belediye Başkan Yardımcılarının da katıldığı tören sonrasında protokol ile birlikte esnaf ziyareti gerçekleştirildi. AK Parti Edremit İlçe Başkanı Ekrem Umutlu’nun öncülüğünde esnaf dükkanlarına giren protokol üyeleri, iş yeri sahipleri ve çalışanlarla sohbet etti.
Caminin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür eden AK Parti İlçe Başkanı Ekrem Umutlu, “Edremit Pazarlık Camisi’nin uzun süren bir restorasyondan sonra ibadete açtık. Tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Camimiz ilk defa 1851 yılında bundan 169 yıl önce inşa edilmiş. Daha sonra ikinci kez 1910 yılında yapılmış. 2016 yılında da restorasyonuna başlanmıştı. Restorasyonu üstlenen firmanın sıhhi ve mali bir takım sıkıntılara düşmesi sebebiyle planlanan zaman içerisinde tamamlanamadı. Vekillerimizin müdahil olmasıyla yeni bir ihale yapıldı ve bu sene içerisinde restorasyonu tamamlamış oldu. Restorasyonun 412 bin liraya mal olduğunu biliyoruz. Vesile olanlardan, katkı sağlayanlardan Allah razı olsun. Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu